![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeTUJaIQejosomQVU9tiV1LVrJJ3siZqPcL2dmfXlKA_L-gDLBJgFsXKIh74o6hYyiMjU6NBaBlL7AGrScNbgJnGzG_yy9hnIRKErKnm1rmVgeYOopksCPUG86J6m32m-m6HDCtyeCz2g/s320/1.jpg)
Transportul persoanelor decedate trebuie sa fie facut numai cu masini omologate in acest sens. Nu poate fi efectuat cu dacia papuc sau cu alte masini care nu au fost modificate, omologate si autorizate in baza la legislatia comunitatii europene din tara de unde are loc repatrierea. Neindeplinirea uneia dintre aceste conditii poate atrage dupa sine blocarea documentelor de repatriere si intarzierea sosirii in Romania. Urmeaza cheltuieli suplimentare, va trebui sa contactati o alta firma de transport funerar, stres si nervi.
Verificati intodeuna daca firma cu care sunteti in discutii are toate autorizatiile necesare pentru transportul funerar si daca masinile sunt omologate in acest sens. Orice firma de repatrieri care isi cunoaste bine meseria si care are experienta va trebui sa includa in costul serviciului de repatriere si documentele premergatoare obtinerii pasaportului mortuar. Aceste documente se fac la primaria unde a avut loc decesul, spital, medicina legala, sanepid, politia mortuara. Atunci cand situatia o cere aceste documente trebuie facute si la Procuratura, consulat sau Ambasada Romaniei din tara unde a vaut loc decesul.
Sicriul de repatriere in care se transporta persoana decedata va fi ales de catre familie, daca discutia are loc doar telefonic este nevoie sa cereti o poza a acestuia prin e-mail si in contract sa fie specificat clar ca este vb de un sicriu special pentru repatrieri internationale. Sa nu acceptati si sa nu fiti de acord sa vi se propuna ca la sosirea in Romania sa va fie schimbat sicriul. Persoana care va propune acest lucru nu face altceva decat sa profite de starea dumneavostra de emotivitate si sa va insele. Daca va propune acest lucru fiti sigur ca cel in cauza a mai folosit acelasi sicriu si la transportul altor persoane decedate. Cine face acest lucru va pune in pericolul transmiterii unor boli, incalca in mod constient orice demnitate a persoanei, si nu in ultimul rand incalca legea oricarui stat si este pasibil de amenzi si de retragerea licentei.
Orice firma de repatrieri internationale de persoane decedate care dispune de logistica necesara va lua in considerare si o varianta alternativa. De exemplu, in cazul unei repatrieri vor trebui luate in considerare cel putin doua variante de transport: una cu avionul de la cel mai aproape aeroport si una de transport terestru ( atunci cand distantele in km sunt aceptabile ) urmand ca dumneavoastra sa alegeti varianta care va convine cel mai mult.
Transportul funerar este mai complex decat pare la prima vedere, intrucat acesta include deplasarea de la spital- acasa, de la spital la capela, biserica sau cimitir. De asemenea, cand spunem transport funerar ne putem referi si la transportul rudelor si familiei catre locul de veci al decedatului. Situatia devine mai complicata atunci cand intervin chestiuni legale, necesare in cazul unei deplasari in afara granitelor tarii.
Transportul funerar international sau repatrierea decedatilor, dupa cum se mai numeste, presupune utilizarea unor masini dotate special pentru cursele lungi, dar si un personal experimentat, care sa ajunga la timp in tara. De asemenea, exista si o serie de acte necesare acestei proceduri, de care se ocupa agentia la care apelati. Este foarte important de retinut ca transportul funerar international este posibil numai in conditiile prevazute de legea din tara noastra, dar si respectand prevederile internationale.
Asadar, vor fi solicitate mai multe documente precum pasaportul mortuar sau dovada platii anumitor taxe etc. Toate aceste presupun timp, energie si cunostinte specifice, ceea ce fiecare agentie funerara isi asuma, pentru ca dumneavoastra sa va puteti ocupa in tihna de alte demersuri.